Вести

MTU ULAŽE U OPREMANjE TEHNIČKE ŠKOLE U STAROJ PAZOVI

Za potrebe nemačke kompanije „MTU“, jednog od najvećih avio lidera u svetu, u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi će, od sledeće godine, biti otvoreni novi obrazovni profili po dualnom modelu: bravar–zavarivač i operater mašinske obrade. U cilju doprinosa lokalnoj zajednici u kojoj posluje i stvaranja adekvatnih kadrova ova kompanija će pomoći tehničko opremanje školske radionice za nastavu. Proteklih godina sve škole na teritoriji Opštine, na inicijativu opštinskog rukovodstva dobile su značajna sredstva koja su usmerena u obnovu, rekonstrukcije objekata i opremanja tehnikom za potrebe učenika i nastavnog osoblja.

U realizaciji zajedničkog projekta za opremanje Tehničke škole učestvuju: kompanija „MTU“, Vlada Republike Srbije preko Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja , i staropazovačka lokalna samouprava.

Povodom ovog, za Pazovu i region veoma značajnog projekta, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova je naglasio da je kompanija MTU Aero Engines odličan primer kompanije, koja direktno komunicira sa lokalnom zajednicom i nastupa sa velikim profesionalizmom strateški razmišljajući za godine koje dolaze, i zatim dodao: „Zahvaljujući kompaniji „MTU“, a uz podršku resornog ministarstva pazovačka Tehnička škola će vrlo brzo početi da funkcioniše u skladu sa novim vidovima obrazovanja, ovo je od velikog značaja za mlade ljude, koji žele da grade svoju karijeru i budućnost u svojoj Opštini, odmah po završetku obrazovanja“.

Reiner Beker, direktor MTU Maintanance Serbia: „Sa velikim zadovoljstvom uložićemo 1,5 miliona evra u stručnu školu ovde u Staroj Pazovi. U okviru ove srednje škole uključićemo se u renoviranje i opremanje radionica, što neće praktično doprineti samo našoj kompaniji već i ostalim kompanijama koje su potrebne za naše poslovanje.“

Kompanija MTU je započela svoje poslovanje u Srbiji pre dve godine. Koristi naprednu tehnologiju za koju je potreban stručan kadar te zato ulaže u obrazovanje i obuku, kako mladih tako i starijih. Važno je napomenuti da su, u prethodnom periodu u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, otvoreni i novi obrazovni profili u Beogradu sa ciljem da učenici dobiju funkcionalno obrazovanje i da kao kadrovi budu odmah zapošljivi po završetku školovanja.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete: „Naši učenici će imati priliku da uče na najsavremenijoj opremi. Onog trenutka kada završe svoje formalno obrazovanje po dualnom modelu realizacije nastave, će biti spremni da odmah uđu u proizvodni proces, jedne ovako ugledne kompanije. U ovom školskom centru u Staroj Pazovi koji oprema kompanija „MTU“, imaćemo mogućnost da vršimo različite vidove obuka, gde će se vršiti i formalno i neformalno obrazovanje, a svi zainteresovani u opštini Stara Pazova, mogu u narednom periodu prisustvovati obukama.“

Doprinos staropazovačke lokalne samouprave unapređenju školstva u proteklom peiodu takođe ima veliki značaj, a projekat sa kompanijom MTU je samo jedan segment u kome Opština aktivno učestvuje. Pored ostalih podrazumevanih procedura Opština je za realizaciju pomenutog posla izradila i projekat za rekonstrukciju radionice Tehničke škole, koja počinje uskoro, a u najavi je i velika investicija izgradnje nove škole namenjene obrazovanju stručnih kadrova za privredu u opštini Stara Pazova.

Dolaskom kompanije „MTU“, otvaraju se vrata i svim drugim partnerskim kompanijama, što će doprineti još većem razvoju privrede, kako u staropazovačkoj Opštini tako i u regionu.