Вести

SERTIFIKAT POTVRDIO OPŠTINI STARA PAZOVA POVOLjNO POSLOVNO OKRUŽENjE

Krajem oktobra meseca Opština Stara Pazova je na svečanosti održanoj u Dubrovniku (Republika Hrvatska) dobila Certifikat, kojim se potvrđuje da je i ovoga puta ispunila kriterijume Programa certifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi. Certifikaciju je izvršila Regionalna mreža za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi, koja okuplja više od 20 partnerskih organizacija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, a na događaju je ozvaničeno i proširenje ove platforme.

Zahvaljujući jasnoj strategiji koju, kao nosilac vlasti, trasira Srpska napredna stranka u državi i na lokalu, u praksi funkcionisanje gradova i opština i njihovih administracija, poslednjih nekoliko godina, sve je bliže visokim standardima EU zemalja.

„Pre svega želim da se zahvalim na poverenju, koje se ogleda u certifikatu, svojevrsnom priznanju dobijenom na osnovu rezultata unapređenja rada naše lokalne samouprave, koja je velikim trudom dostigla standarde povoljnog poslovnog okruženja za region jugoistočne Evrope. Izuzetna je čast naći se u ovakvom društvu, među lokalnim samoupravama, čije zalaganje doprinosi zajedničkom cilju, a to je poboljšanje života svih građana i brži i stabilniji razvoj naše zemlje. Kroz ovaj program mi smo bliži stranim investitorima, konkurentniji smo gledano iz ugla stranih zemalja i inostrane privrede, koja traži pouzdanog i ravnopravnog partnera i to je ideja vodilja i imidž, koji mi kao lokalna samouprava održavamo unazad deset godina i koji želimo da održimo i u godinama ispred nas“, naglasio je ovim povodom predsednik staropazovačke Opštine, Đorđe Radinović. Ceremoniji dodele certifikata u Dubrovniku prisustvovale su Marina Savić, zamenica predsednika opštine i Suzana Ilić, načelnica Odeljenja za privredu pri Opštini Stara Pazova.

Kroz ovaj program od 2012. godine prošlo je više od 100 gradova i opština iz regiona. Certifikat koji traje tri godine trenutno poseduju 44 lokalne samouprave, a kriterijumi istog su održiva strategija lokalnog razvoja funkcionalna Kancelarija za lokalno – ekonomski razvoj, partnerski odnos sa privatnim sektorom, efikasan sistem izdavanja građevinskih dozvola, ažuran ekonomski profil i elektronske baze podataka, predvidivi troškovi poslovanja, dostupnost radne snage, podsticajna politika i mere podrške preduzetništvu kao i adekvatna infrastruktura i pouzdane komunalne usluge. Opština Stara Pazova je u skladu sa standardom BFC SEE ostvarila 84 od ukupno 100 procentnih poena (da bi lokalna samouprava stekla status opštine po meri privrede prema ovom standardu, potrebno je da ispuni 75% navedenih kriterijuma).