Вести

Сертификат потврдио Општини Стара Пазова повољно пословно окружење

Крајем октобра месеца Општина Стара Пазова је на свечаности одржаној у Дубровнику (Република Хрватска) добила Цертификат, којим се потврђује да је и овога пута испунила критеријуме Програма цертификације градова и општина са повољним пословним окружењем у југоисточној Европи. Цертификацију је извршила Регионална мрежа за повољно пословно окружење у југоисточној Европи, која окупља више од 20 партнерских организација из Хрватске, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Црне Горе и Србије, а на догађају је озваничено и проширење ове платформе.

Захваљујући јасној стратегији коју, као носилац власти, трасира Српска напредна странка у држави и на локалу, у пракси функционисање градова и општина и њихових администрација, последњих неколико година, све је ближе високим стандардима ЕУ земаља.

„Пре свега желим да се захвалим на поверењу, које се огледа у цертификату, својеврсном признању добијеном на основу резултата унапређења рада наше локалне самоуправе, која је великим трудом достигла стандарде повољног пословног окружења за регион југоисточне Европе. Изузетна је част наћи се у оваквом друштву, међу локалним самоуправама, чије залагање доприноси заједничком циљу, а то је побољшање живота свих грађана и бржи и стабилнији развој наше земље. Кроз овај програм ми смо ближи страним инвеститорима, конкурентнији смо гледано из угла страних земаља и иностране привреде, која тражи поузданог и равноправног партнера и то је идеја водиља и имиџ, који ми као локална самоуправа одржавамо уназад десет година и који желимо да одржимо и у годинама испред нас“, нагласио је овим поводом председник старопазовачке Општине, Ђорђе Радиновић. Церемонији доделе цертификата у Дубровнику присуствовале су Марина Савић, заменица председника општине и Сузана Илић, начелница Одељења за привреду при Општини Стара Пазова.

Кроз овај програм од 2012. године прошло је више од 100 градова и општина из региона. Цертификат који траје три године тренутно поседују 44 локалне самоуправе, а критеријуми истог су одржива стратегија локалног развоја функционална Канцеларија за локално – економски развој, партнерски однос са приватним сектором, ефикасан систем издавања грађевинских дозвола, ажуран економски профил и електронске базе података, предвидиви трошкови пословања, доступност радне снаге, подстицајна политика и мере подршке предузетништву као и адекватна инфраструктура и поуздане комуналне услуге. Општина Стара Пазова је у складу са стандардом BFC SEE остварила 84 од укупно 100 процентних поена (да би локална самоуправа стекла статус општине по мери привреде према овом стандарду, потребно је да испуни 75% наведених критеријума).