Вести

SVE VIŠE MLADIH ROMA U OPŠTINI STARA PAZOVA SE UPISUJE NA FAKULTET

Romska zajednica u opštini Stara Pazova zauzima značajno mesto kada su u pitanju briga lokalne samouprave i aktivnosti koje su usmerene na poboljšanje njihove pozicije u društvu.

Cilj rukovodstva Opštinskog odbora Srpske napredne stranke je da, vođenjem politike aktivne inkluzije Roma u društvo, podrazumevani socijalni program bude prevaziđen u, do sada, podrazumevanoj formi, a da se život Roma u praksi podigne na kvalitetniji nivo. Prvi i osnovni način je podsticanje mladih Roma da se u okviru školskog obrazovnog sistema obrazuju čime će za sebe obezbediti bolju budućnost i temelj za kvalitetniji život.

Proces inkluzije Roma je slojevit, zato se Srpska napredna stranka kao nosioc vlasti u staropazovačkoj Opštini i opredelila da zajedno sa državnim institucijama konkretno pomogne ovom delu stanovništva donoseći najugroženijim romskim porodicama rešavanje stambenog pitanja. Izgradnjom Fruškogorskog naselja u Staroj Pazovi u nove zgrade useljeno je 30 pazovačkih romskih porodica. Ovo je projekat koji je finansiran iz IPA programa Evropske unije, uz sufinansiranje izgradnje naselja sa uređenjem, a značajnim finansijskim i logističkim učešćem Opštine Stara Pazova i Vlade Republike Srbije tj. Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Važno je napomenuti da je ovo samo jedna od mera podrške, koje se u kontinuitetu godinama unazad sprovode, ali je svakako najvidljivija.

Tako je pre nekoliko dana, povodom obeležavanja 8. aprila Svetskog dana Roma prvi čovek staropazovačke Opštine i predsednik OO SNS Stara Pazova Đorđe Radinović upriličio prijem za mlade Rome studente, a potom im kao znak pažnje i podrške u naporima da se obrazuju i time sebi stvore šansu za bolje sutra, uručio i simbolične novčane nagrade.

„Naša Opština se sa pravom može ponositi na vas, jer spadamo među lokalne samouprave sa najviše mladih ljudi koji uskoro stiču zvanje akademskih građana. Dobro je da se sve više učenika, pripadnika romske zajednice, interesuje da stekne visoko obrazovanje, jer je to siguran put u integraciju u društvo, osposobljavanje za ravnopravno učešće u životu i radu zajednice čiji ste neodvojiv deo. Želim vam puno uspeha u daljem školovanju i radujem se što ćemo, kao lokalna samouprava, uskoro imati priliku da vas podržimo i oko prvih zaposlenja, jer je mogućnost samostalnog zarađivanja i stvaranja dobrih uslova za sebe i svoju porodicu za svakog čoveka najvažniji trenutak u životu“, poručio je u razgovoru sa studentima predsednik Radinović.

Ovaj gest motivisanja studenata Roma, koji je inicirao predsednik Đorđe Radinović predstavlja želju da se nagradi trud i marljivost, koji ovi studenti ulažu u svoje obrazovanje, a Opština je, za sada, prva u Srbiji koja je realizovala ovakav vid podsticaja.