Вести

СВЕ ВИШЕ МЛАДИХ РОМА У ОПШТИНИ СТАРА ПАЗОВА СЕ УПИСУЈЕ НА ФАКУЛТЕТ

Ромска заједница у општини Стара Пазова заузима значајно место када су у питању брига локалне самоуправе и активности које су усмерене на побољшање њихове позиције у друштву.

Циљ руководства Општинског одбора Српске напредне странке је да, вођењем политике активне инклузије Рома у друштво, подразумевани социјални програм буде превазиђен у, до сада, подразумеваној форми, а да се живот Рома у пракси подигне на квалитетнији ниво. Први и основни начин је подстицање младих Рома да се у оквиру школског образовног система образују чиме ће за себе обезбедити бољу будућност и темељ за квалитетнији живот.

Процес инклузије Рома је слојевит, зато се Српска напредна странка као носиоц власти у старопазовачкој Општини и определила да заједно са државним институцијама конкретно помогне овом делу становништва доносећи најугроженијим ромским породицама решавање стамбеног питања. Изградњом Фрушкогорског насеља у Старој Пазови у нове зграде усељено је 30 пазовачких ромских породица. Ово је пројекат који је финансиран из ИПА програма Европске уније, уз суфинансирање изградње насеља са уређењем, а значајним финансијским и логистичким учешћем Општине Стара Пазова и Владе Републике Србије тј. Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Важно је напоменути да је ово само једна од мера подршке, које се у континуитету годинама уназад спроводе, али је свакако највидљивија.

Тако је пре неколико дана, поводом обележавања 8. априла Светског дана Рома први човек старопазовачке Општине и председник ОО СНС Стара Пазова Ђорђе Радиновић уприличио пријем за младе Роме студенте, а потом им као знак пажње и подршке у напорима да се образују и тиме себи створе шансу за боље сутра, уручио и симболичне новчане награде.

„Наша Општина се са правом може поносити на вас, јер спадамо међу локалне самоуправе са највише младих људи који ускоро стичу звање академских грађана. Добро је да се све више ученика, припадника ромске заједнице, интересује да стекне високо образовање, јер је то сигуран пут у интеграцију у друштво, оспособљавање за равноправно учешће у животу и раду заједнице чији сте неодвојив део. Желим вам пуно успеха у даљем школовању и радујем се што ћемо, као локална самоуправа, ускоро имати прилику да вас подржимо и око првих запослења, јер је могућност самосталног зарађивања и стварања добрих услова за себе и своју породицу за сваког човека најважнији тренутак у животу“, поручио је у разговору са студентима председник Радиновић.

Овај гест мотивисања студената Рома, који је иницирао председник Ђорђе Радиновић представља жељу да се награди труд и марљивост, који ови студенти улажу у своје образовање, а Општина је, за сада, прва у Србији која је реализовала овакав вид подстицаја.