Вести

БРИГА О СТАМБЕНОМ ЗБРИЊАВАЊУ ПОРОДИЦА ИЗБЕГЛИЧКОГ СТАТУСА ЈЕДАН ОД ПРИОРИТЕТА СНС

Српска напредна странка у општини Стара Пазова у контитунитету настоји да, поред бриге о побољшању путне и укупне инфраструктуре, која утичу на квалитет живота грађана, што конкретније помогне грађанима који, не својом кривицом, нити заслугом живе у тежим околностима и условима. У том смислу је и брига локалног руководства на челу са првим човеком Општинског одбора СНС-а и председником Општине Стара Пазова Ђорђем Радиновићем да се адекватно пропрати свака активност и мера Владе Републике Србије у циљу стамбеног збрињавања лица која су, деведесетих година, избегла из својих матичних земаља и населила се овде у овом делу Срема.

До сада, од 2013. године када је започео програм усмерен на поменуту категорију становништва, па до данас, помоћ је пружена за више од 330 породица настањених на територији старопазовачке Општине. Форма помоћи зависила је од много чинилаца, свакако и од потребе породица, некоме је био неоппходан грађевински материјал, некоме откуп сеоских кућа са окућницом, трећима могућност становања у стану са опцијом откупа, а било је и набављања монтажних кућа.

Уторак, 30. март ове године остаће дуго у памћењу за 11 породица које су се услед ратова на подручју бивше Југославије доселиле у општину Стара Пазова. На овај дан поменутих 11 породица, као учеснице Регионалног стамбеног програма, добиле су трајни кров над главом.

Заједничким снагама локална самоуправа, Влада Републике Србије са републичким Комесаријатом за избеглице и миграције, уз подршку међународних донатора, успешно су протеклих година спровели пројекте из Регионалног стамбеног програма (РСП), а крајњи исход су коначна стамбена решења за живот оних који су пре две деценије одлучили да постану житељи старопазовачке Општине.

„Пуно нам је срце када видимо задовољство код наших суграђана, решењем које смо успели да им пружимо, као добри домаћини, као пријатељи и сада као комшије, људима са којима делимо живот овде у општини Стара Пазова. Хуманост је најважнија одлика сваког човека, а ми сматрамо да је нама додељена улога оних који увиђају људску обавезу да помогну другима који су у ратним невољама изгубили све. И сада када око 330 избегличких породица коначно има свој кров над главом, ми ћемо настојати да наставимо са бригом према онима који због неких непредвиђених животних околности немају решено стамбено питање. Превасходно овде се ради о немоћнима, теже оболелима, а за ту намену имамо план да градимо станове у наредном периоду“, закључио је поводом свечаног уручења уговора новим власницима сеоских кућа, председник Ђорђе Радиновић.

Важно је напоменути да је све што је реализовано у протеклих девет година имало подршку и финансијску потпору Владе Републике Србије те је поред поменутих стамебних решења, уз суфинансирање од стране општине Стара Пазова, реализовано је још најмање 120 стамбених решења за избегла и прогнана лица и око 30 стамбених решења за интерно расељена лица са подручја Kосова и Метохије.