Вести

ОБЕЋАНО - ИЗВРШЕНО: ЗА НЕПУНИХ 9 ГОДИНА ОД ПРЕУЗИМАЊА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ СВОЈИМ ЗАЛАГАЊЕМ СНС ДВА ПУТА УВЕЋАЛА БРОЈ ЗАПОСЛЕНИХ У ОПШТИНИ СТАРА ПАЗОВА

Јуче је у новоформираној индустријској зони у општини Стара Пазова, у којој већ послује низ реномираних европских компанија, започела реализација, за пазовачку привреду веома битне инвестиције, изградња фабрике немачке компаније MTU Maintenance Serbia за поправку и производњу делова за авионске моторе.

Церемонији почетка радова на изградњи будуће фабрике, на чијој реализацији се вредно радило три године, присуствовао је председник Републике Србије, Александар Вучић, председник Покрајинске владе, Игор Мировић, председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић, представници немачке компаније МТУ, Њ.Е. амбасадор Немачке у Србији, Томас Шиб, као и представници Владе РС и Владе Немачке.

Укупна вредност инвестиције износи око 100 милиона евра. Завршетком прве фазе радова и отварањем погона у новој фабрици, запослење ће наћи близу 500 радника, док ће укупно бити отворено између 1800 и 2000 радних места. Председник Општине Стара Пазова, Ђорђе Радиновић, је истакао да је ово историјски дан за Општину и њене грађане те да је поносан што је био део тима, који је вредно радио три године како би ова компанија за своје пословање одабрала управо Србију и Општину Стара Пазова.

„Пазова ће деценијама памтити данашњи дан, када је један гигант, каква је компанија МТУ дошла на територију наше општине. Хвала председнику Вучићу, републичкој Влади и свима који су допринели да овако јака и озбиљна компанија за своје пословање одабере нашу локалну самоуправу. 2012. године када су председник Вучић и Српска напредна странка дошли на власт, у Старој Пазови је било око 9400 запослених грађана, данас је тај број већи од 22500, овај податак довољно говори колики смо рад и труд уложили заједно са републичком Владом у привлачењу и страних и домаћих инвеститора у задњих девет година.“

Почетак реализације ове битне инвестиције и за Пазову и за Београд, Срем али и за целу Србију, резултат је свакодневног вредног рада. Овакве инвестиције не падају са неба, како то појединци мисле, оне се не остварују без напорног и преданог рада тима људи, који заиста желе да се оствари оно за шта се боре, истакао је у обраћању председник Србије, Александар Вучић.

„Много труда и рада је уложено у данашњи дан. Три године смо ми разговарали о овоме, три године ми сањамо овај дан, буквално три године свакога дана смо радили, сваких пет дана смо правили извештаје каква је ситуација са МТУ-ом, да ли смо напредовали, да ли смо учинили све што смо требали, шта је то што нам је остало, да ли смо били довољно одговорни, како је могуће да убрзамо процедуру, како је могуће да коначно завршимо уговор, када постављамо камен темељац, када шаљемо људе на тренинг у Минхен и када фабрика почиње да ради? Не дешавају се овакве инвестиције по сили закона, не, ово се остварује када људи вредно раде. Три године смо чекали овај дан, три године смо се борили за овај дан, то смо и дочекали. Ово је велики поклон народу Србије од наших немачких пријатеља и од нас, онолико колико смо могли да пружимо.“

Извршни директор компаније MTU Maintenance Serbia, Рејнер Бекер, истакао је како ће у Старој Пазови изградити најсавременију фабрику за производњу делова за авионске моторе. Паралелно са изградњом фабрике, компанија је почела и са ангажовањем квалификованих радника и обучавањем будућих стручњака у овој делатности.

MTU Aero Engines је водећи произвођач авио – мотора и технолошки лидер у области турбина са ниским притиском, компресора са високим притиском, централних оквира турбина као и процеса производње и техника поправке. Око 30% данашњих активних летелица широм света имају уграђене МТУ компоненте. У сектору комерцијалног одржавања, компанија се налази међу три највећа пружаоца услуга за комерцијалне авионске моторе и индустријске гасне турбине. Бави се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе у комерцијалном и војном ваздухопловству.